Reading Comprehension Aptitude Questions & Formulas with answer


Ques 21 GATE 2019


Since the last one year, after a 125 basis point reduction in repo rate by the Reserve Bank of India, banking institutions have been making a demand to reduce interest rates on small saving schemes. Finally, the government announced yesterday a reduction in interest rates on small saving schemes to bring them on par with fixed deposit interest rates.
Which one of the following statements can be inferred from the given passage?

A

Whenever the Reserve Bank of India reduces the repo rate, the interest rates on small saving schemes are also reduced

B

Interest rates on small saving schemes are always maintained on par with fixed deposit interest rates

C

The government sometimes takes into consideration the demands of banking institutions before reducing the interest rates on small saving schemes

D

A reduction in interest rates on small saving schemes follows only after a reduction in repo rate by the Reserve Bank of India

(c) is the correct answer.

Ques 22 GATE 2019


The nomenclature of Hindustani music has changed over the centuries. Since the medieval period dhrupad styles were identified as baanis. Terms like gayaki and baaj were used to refer to vocal and instrumental styles, respectively. With the institutionalization of music education the term gharana became acceptable. Gharana originally referred to hereditary musicians from a particular lineage, including disciples and grand disciples.
Which one of the following pairings is NOT correct?

A

dhrupad, baani

B

gayaki, vocal

C

baaj, institution

D

gharana, lineage

(c) is the correct answer.

Ques 23 GATE 2019


"I read somewhere that in ancient times the prestige of a kingdom depended upon the number of taxes that it was able to levy on its people. It was very much like the prestige of a head-hunter in his own community."
Based on the paragraph above, the prestige of a head-hunter depended upon _______.

A

the prestige of the kingdom

B

the prestige of the heads

C

the number of taxes he could levy

D

the number of heads he could gather

(d) is the correct answer.

Ques 24 GATE 2019


"A recent High Court judgement has sought to dispel the idea of begging as a disease which leads to its stigmatization and criminalization and to regard it as a symptom. The underlying disease is the failure of the state to protect citizens who fall through the social security net." Which one of the following statements can be inferred from the given passage?

A

Beggars are lazy people who beg because they are unwilling to work

B

Beggars are created because of the lack of social welfare schemes

C

Begging is an offence that has to be dealt with firmly

D

Begging has to be banned because it adversely affects the welfare of the state

(b) is the correct answer.

Ques 25 GATE 2018


The Cricket Board has long recognized John's potential as a leader of the team. However, his on-field temper has always been a matter of concern for them since his junior days. While this aggression has filled stadia with die-hard fans, it has taken a toll on his own batting. Until recently, it appeared that he found it difficult to convert his aggression into big scores. Over the past three seasons though, that picture of John has been replaced by a cerebral, calculative and successful batsman-captain. After many years, it appears that the team has finally found a complete captain. Which of the following statements can be logically inferred from the above paragraph?
(i) Even as a junior cricketer, John was considered a good captain.
(ii) Finding a complete captain is a challenge.
(iii) Fans and the Cricket Board have differing views on what they want in a captain.
(iv) Over the past three seasons John has accumulated big scores.

A

(i), (ii) and (iii) only

B

(iii) and (iv) only

C

(ii) and (iv) only

D

(i), (ii), (iii) and (iv)

(c) is the correct answer.

Ques 26 GATE 2017 SET-2


"If you are looking for a history of India, or for an account of the rise and fall of the British Raj. or for the reason of the cleaving of the subcontinent into two mutually antagonistic parts and the effects this mutilation will have in the respective sections, and ultimately on Asia. you will not find it in these pages: for though I have spent a lifetime in the country. I lived too near the seat of events, and was too intimately associated with the actors, to get the perspective needed for the impartial recording of these matters."
Which of the following statements best reflects the author's opinion?

A

An intimate association does not allow for the necessary perspective.

B

Matters are recorded with an impartial perspective.

C

An intimate association offers an impartial perspective.

D

Actors are typically associated with the impartial recording of matters.

(a) is the correct answer.

Ques 27 GATE 2016 SET-2


Social science disciplines were in existence in an amorphous form until the colonial period when they were institutionalized. In varying degrees, they were intended to further the colonial interest. In the time of globalization and the economic rise of postcolonial countries like India, conventional ways of knowledge production have become obsolete. Which of the following can be logically inferred from the above statements?
(i) Social science disciplines have become obsolete.
(ii) Social science disciplines had a pre-colonial origin.
(iii) Social science disciplines always promote colonialism.
(iv) Social science must maintain disciplinary boundaries.

A

(ii) only

B

(i) and (iii) only

C

(ii) and (iv) only

D

(iii) and (iv) only

(a) is the correct answer.

Ques 28 GATE 2016 SET-1


In a world filled with uncertainty, he was glad to have many good friends. He had always assisted them in times of need and was confident that they would reciprocate. However, the events of the last week proved him wrong. Which of the following inference(s) is/are logically valid and can be inferred from the above passage?
(i) His friends were always asking him to help them.
(ii) He felt that when in need of help, his friends would let him down.
(iii) He was sure that his friends would help him when in need.
(iv) His friends did not help him last week.

A

(i) and (ii)

B

(iii) and (iv)

C

(iii) only

D

(iv) only

(b) is the correct answer.

Ques 29 GATE 2015


Read the following paragraph and choose the correct statement.
Climate change has reduced human security and threatened human well being. An ignored reality of human progress is that human security largely depends upon environmental security. But on the contrary, human progress seems contradictory to environmental security. To keep up both at the required level is a challenge to be addressed by one and all. One of the ways to curb the climate change may be suitable scientific innovations, while the other may be the Gandhian perspective on small scale progress with focus on sustainability.

A

Human progress and security are positively associated with environmental security.

B

Human progress is contradictory to environmental security.

C

Human security is contradictory to environmental security.

D

Human progress depends upon environmental security.

(b) is the correct answer.

Ques 30 GATE 2012


Wanted Temporary, Part-time persons for the post of Field Interviewer to conduct personal interviews to collect and collate economic data. Requirements: High School-pass, must be available for Day, Evening and Saturday work. Transportation paid, expenses reimbursed. Which one of the following is the best inference from the above advertisement?

A

Gender-discriminatory

B

Xenophobic

C

Not designed to make the post attractive

D

Not gender-discriminatory

(d) is the correct answer.

Ques 31 GATE 2011


Nimbus clouds are dark and ragged, stratus clouds appear dull in colour and cover the entire
sky. Cirrus clouds are thin and delicate, whereas cumulus clouds look like cotton balls.
It can be inferred from the passage that

A

A cumulus cloud on the ground is called fog

B

It is easy to predict the weather by studying clouds

C

Clouds are generally of very different shapes, sizes and mass

D

There are four basic cloud types: stratus, nimbus, cumulus and cirrus

(d) is the correct answer.

Ques 32 GATE 2011


Few school curricula include a unit on how to deal with bereavement and grief, and yet all students at some point in their lives suffer from losses through death and parting. Based on the above passage which topic would not be included in a unit on bereavement?

A

how to write a letter of condolence

B

what emotional stages are passed through in the healing process

C

what the leading causes of death are

D

how to give support to a grieving friend

(c) is the correct answer.

Ques 33 GATE 2010


Modern warfare has changed from large scale clashes of armies to suppression of civilian populations. Chemical agents that do their work silently appear to be suited to such warfare;and regretfully, there exist people in military establishments who think that chemical agents are useful tools for their cause.
Which of the following statements best sums up the meaning of the above passage:

A

Modern warfare has resulted in civil strife.

B

Chemical agents are useful in modern warfare.

C

Use of chemical agents in warfare would be undesirable.

D

People in military establishments like to use chemical agents in war.

(c) is the correct answer.